Segít a NAV: elkészíti az adóbevallást

0

Azok az állampolgárok, akik maguk készítik az adóbevallásukat, minden évben gondterhelten nyitják meg az elektronikus nyomtatványkitöltőt. Szerencsére a NAV már segítő kezet nyúlt és aki időben jelzi, annak leveszik a válláról ezt a terhet.

Az adóhatóság az idei évben minden bevallásra kötelezett állampolgár számára elkészítette a bevallás-tervezetet. Az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők március 16. után már online olvashatják, majd szükség esetén helyesbíthetik a bevallásukat. Aki nem rendelkezik ügfyfélkapu-regisztrációval, az SMS-ben, elektronikusan, vagy postai úton kérhetii, hogy elküldje számára a NAV. Ha valaki egyik lehetőséggel sem él, akkor az ügyfélszolgálaton személyesen megjelenve igényelheti a saját tervezetét.

Május 2-án megtudhatja, mennyi jár vissza

A NAV értesítést küld a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik ügyfélkapuval nem rendelkeznek, postán küldi ki az adóhatóság, ha visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 15-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

  1. május 22. az adóbevallás beadásának határideje

Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Ezt követően már nem módosítható a bevallás.

Aki a hagyományos módon maga tölti ki a bevallást, legkésőbb ezen a napon küldheti be elektronikusan, vagy adhatja postára.

Több szempontból is fontos, hogy figyeljünk a határidőre, mert ezen nap után feladott 1% felajánlások már nem lesznek érvényesek.

Megosztás