Személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás 2017-ben

0

Mint minden évben, 2017-ben is el kell készítenünk adóbevallásunkat az előző évre vonatkozóan. A legfontosabb határidő, amit mindannyiunknak ismerni kell, az május 20., ugyanis ez a határideje az adóbevallások elküldésének a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Vannak azonban egyéb időpontok is, melyekre nem árt figyelemmel lenni. Természetesen idén is lehetőségünk van több módon is benyújtani az adóbevallásunkat, azonban ez különböző határidőket is jelent.

Az önadózók számára, akik maguk tervezik megírni az adóbevallásukat, a május 20-i időpont a mérvadó. Azoknak azonban, akik munkáltatói adómegállapítást szeretnének kérni, január 31-ig kell erről nyilatkozniuk. Fontos tudni, hogy nem feltétlenül tudjuk ezt a terhet áthárítani a munkáltatóra, ő ugyanis nem köteles ezt vállalni, bármennyire is kényelmes lenne ez nekünk.

Amennyiben a munkáltató nem vállalja, kénytelenek leszünk magunk megoldani az adóbevallást. Ha a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, köteles tájékoztatni a munkavállalót a további lehetőségeiről.

Más határidő vonatkozik azokra, akik vállalkozási tevékenységet folytatnak, áfa fizetési kötelezettséggel járó üzletelést végeznek magánszemélyként. Nekik a határidő február 25., eddig kell bevallási kötelezettségüket teljesíteniük. Az egyszerűsített SZJA bevallást választóknak szintén február 15. a határidő, amennyiben megfeleltek a feltételeknek, eddig a napig kell nyilatkozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé arról, hogy ezzel a lehetőséggel szeretnénk élni. Ebben az esetben a NAV leveheti a terhet a vállunkról azzal, hogy elkészíti adóbevallásunkat. Ha minden rendben van, a NAV elkészíti a bevallásunkat, és postázza április 30-ig.

Ha úgy gondoljunk, nem stimmel valami az adóhatóság által készített bevallással, javíthatjuk azt. Ebben az esetben újra előjön a május 20-i határidő, eddig kell ugyanis javítva visszaküldeni az adóbevallást. Ezek után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal június 20-ig értesít bennünket arról, hogy helyes-e az új számítás, és mi lett az eredménye.

Megosztás