Támogassuk az egyházakat is

0

Sajnos azt is nagyon kevés adófizető tudja, hogy minden jövedelemmel rendelkező állampolgár rendelkezhet adójának 1 százalékával különböző civil szervezetek megsegítésére, azt azonban még kevesebben tudják, hogy az adójuk másik 1 százalékát felajánlhatják bármely Magyarországon bejegyzett egyház részére.

Az adó egy százalékának felajánlása egy remek lehetőség arra, hogy olyanok is támogathassanak közhasznú alapítványokat, vagy számukra fontos ügyért dolgozó szervezeteket, akiknek alapvetően nem lenne anyagi forrásuk erre, hiszen az az egy százalék vagy az állam kezébe jut, vagy egy általunk elrendelt célt szolgál. Épp ennyire hasznos az adónk másik egy százaléka arra, hogy egy jó célt szolgáljon az amúgy is befizetett adónk egy része, ugyanis ezt bármely Magyarországon bejegyzett egyház részére ajánlhatjuk fel. Az előzőhöz hasonlóan ennek az egy százaléknak is az lenne a sorsa, hogy az állam rendelkezik vele, ha mi nem határozzuk meg, hova szánjuk, tehát nekünk nem kerül semmibe ez az adakozás.

Miért érdemes?

Az egyházi egy százalék felajánlásával nem csupán egy adott egyházat segítünk, hiszen az egyházak számos közhasznú tevékenységet is végeznek, így tehát számos, az egyház által végzett jótékony tevékenységet támogathatunk, ezáltal hozzájárulhatunk emberi életek könnyebbé tételéhez. Az adónk ezen egy százalékának felajánlásával ez az összeg egy egyházi szeretetotthon működtetésének, iskolának vagy kórháznak jelenthet hatalmas segítséget.

A támogatás mértékének kiszámolása

Az adónk egyházi egy százalékát még akkor is érdemes és hasznos felajánlanunk, ha a bevallásunk nullás, hiszen ezekhez a felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatásokat nyújt. A végső támogatási összeg kiszámolása kicsit összetettebb feladat. Az egyháznak tett felajánlásokat a felajánlók létszámában osztja szét a kormány. Ez azt jelenti, hogy a teljes személyi jövedelemadó 90 százalékából kivonják azt az összeget, ami a tényleges egyházi felajánlásokat tette ki. Ezt a kapott számot az állam elosztja azzal a számmal, ahányan összesen felajánlották jövedelmük egy százalékát az egyháznak. Hogy egy adott egyház mennyi támogatást kap, azt úgy számoljuk ki, hogy az előbb kapott összeget megszorozzuk azzal a számmal, ahányan ezt a bizonyos egyházat támogatták. Fontos, hogy ez az összeg az adott egyház személyi jövedelemadó egy százalék juttatásának akár 50 százaléka is lehet.

Hogyan tehetjük meg a felajánlásunkat?

2017-ben összesen harminckét olyan egyház volt, amelyek közül bármelyiknek fel lehetett ajánlani az egyházi egy százalékos adót. A kiválasztott egyháznak csupán a nevét és a technikai számát kellett feltűntetni a rendelkező nyilatkozatban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az egyházakkal való kapcsolattartásért felelős minisztérium minden évben tájékoztatást ad ki arról, hogy egy adott egyháznak mekkora támogatást utaltak ki, illetve a felajánló magánszemélyek számáról és az összegekről is nyilatkoznak.

Megosztás