Tudnivalók az egyházi adó 1%-ról

0

Minden adófizetőnek lehetősége van a személyi jövedelemadója 1 százalékát valamilyen civil szervezet, további 1 százalékát pedig egy Magyarországon elismert egyház részére felajánlani. Még akkor is érdemes rendelkezni erről, ha nullás lesz a bevallásunk, hiszen az egyházi egyszázalékos felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt.

Az egyházi fenntartású intézmények működését elősegíti egy egyszerű támogatási forma: az adó 1%-ának felajánlása. Önnek nem kerül semmibe, de egy egyházi szeretetotthon, iskola, vagy kórház számára nagy segítség lehet a mindennapokhoz.

Hogyan számolják ki a támogatás mértékét?

A támogatást az egyházak között a felajánlók létszámarányában osztja szét az állam.

A teljes személyi jövedelemadó 90 százalékából kivonják a tényleges egyházi felajánlásokat. Az így kapott számot kell elosztani az egyházakra összesen felajánlók számával. A kapott számot egyházanként a felajánlók számával kell megszorozni. Ez az összeg az adott egyház szja 1% juttatásának akár 50%-a is lehet!

Melyik egyháznak adható az 1%?

A Magyarországon hivatalosan elismert egyházak bármelyikének.

A kiválasztott egyház technikai számát és nevét kell feltüntetni a rendelkező nyilatkozatban.

A 2017-es évre vonatkozó technikai számokat itt találja.

A NAV és az egyházakkal való kapcsolattartásért felelős minisztérium minden évben tájékoztatást ad ki a technikai számmal rendelkező bevett egyházaknak kiutalt összegekről, a kedvezményezettek technikai számáról, székhelyéről, a felajánló magánszemélyek számáról és az összegekről.

Ha az adóbevallást Ön már beküldte, de nem rendelkezett az 1%-ról, akkor azt az erre alkalmas rendelkező nyilatkozat kitöltésével és postára adásával még 2017. május 22-ig megteheti.

Megosztás