Adóbevallás + határidők

Adóbevallási időszak

A NAV elődje, az APEH egyértelműen arra volt berendezkedve, hogy büntessen. Nem volt figyelmeztetés, ejnye-bejnye, hanem büntettek, ha kellett, ha nem. Ezt azok a politikusok is elismerték, akik 2015-ben úgy döntöttek, hogy átformálják az akkor már NAV-nak nevezett intézmény – mondjuk azt, hogy – imidzsét. Az állam vaskezéből segítő kezet formáltak. A NAV nem büntet, hanem először figyelmeztet, és később büntet, ha a figyelmeztetés hatástalan. A politikusok elképzelése szerint az új NAV inkább jóságos tanárra hasonlít, mint poroszos oktatóra. Hogy ebből ki, mit érez a bőrén, azt döntse el ki-ki maga.

A következő listával abban segítünk, hogy ha valaki nem érzi a NAV óvó tekintetét és féltő gondoskodását, akkor se kelljen horrorisztikus bírságokkal szembenéznie. Íme, az adónaptár.

Február 25.

Minden évben február 25-e az első adóbevallási nap. Egyéni vállalkozók és áfás értékesítést végző magánszemélyek figyeljenek nagyon a tél végén, mert nekik február 25-ig kell beadniuk az adóbevallásukat. Az 1+1%-ról intézkedhetnek már ekkor is, de nyitva áll a lehetőség, hogy május 20-ig tanakodjanak: kinek is adják az adót.

Február 25. a KATA-s adózók számára is határnap. Nekik csupán öt-tíz percig tart elkészíteni az adóbevallást, ezért még akkor is kényelmesen ráérnek kitölteni, ha az utolsó nap este 11-kor jut eszükbe, hogy lejár a határidő. Az egyéni vállalkozók sorsa ennél jóval sanyarúbb: nem véletlen, hogy sokan még egyszerű egyéni vállalkozóként is könyvelő segítségét kérik az adóbevalláshoz.

Az adóbevallás talán legegyszerűbb része az 1+1%. A rendelkező nyilatkozaton csupán ki kell tölteni a személyes adatokat, majd a támogatni kívánt civil szervezet és/vagy egyház adatait. Elektronikus formában semmi másra nincs szükség, papíron kitöltve viszont borítékba kell tenni, leragasztani és aláírni a ragasztáson átmenően. Ez a biztosan NAV-álló megoldás.

Március 20.

Nagyjából egy hónappal több idejük van azoknak a magánszemélyeknek, akik a munkaadójukkal töltették ki az adóbevallásukat. A munkáltatónak ehhez igazolásokra van szüksége, ezek leadási határideje március 20. Ha március 20. szabadnap, akkor a legközelebbi munkanapra esik a határidő – érdemes figyelni a naptárt, és nem pánikolni, ha valakinek március 20., szombat este jut eszébe, hogy nem adta le a papírokat. Nyugalom: március 22., hétfőig még van idő!

Annyit jegyezzünk meg gyorsan, hogy csak az kérheti a munkaadói adómegállapítást, aki kizárólag ettől az egyetlen munkáltatótól kapott fizetést az adóévben. Hogy miféle igazolásokra van szükség mégis? Felsorolunk néhány egyéb bevételt, amely mellett kérhető a munkaadói adómegállapítás, de igazolás kell róla: táppénz, munkanélküli segély, álláskeresési járadék, katonai szolgálat után járó illeték. Emellett be kell nyújtani az adókedvezményről szóló igazolást és szintén bekavar a képbe a nyugdíjbiztosítás is. A kizáró elemekre nem térünk ki, a munkaadó remélhetőleg tudja, hogy mely esetekben nem töltheti ki az adóbevallást az alkalmazottja helyett, így ebből nem lesz probléma.

Április 30.

Ez valójában nem adózási határnap, mégis fontos dátum: a NAV eddig küldi ki azoknak az adóbevallásukat, akik egyszerűsített adóbevallást kértek. Ez magyarul azt jelenti, hogy a NAV-ra bízták az adóbevallásuk elkészítését. A NAV április 30-ig küldi el ellenőrzésre az általuk készített adóbevallást. Ha nem értünk egyet az adóbevallásban foglaltakkal, kérhetjük a felülvizsgálatát.

Ugyanez igaz a munkáltatói adómegállapításra is. A munkáltató a neki beadott dokumentumok alapján megállapítja az adóalapot, és ezt május 2-ig közli a munkavállalóval. Ha valami hiba van a kréta körül, lehet kérni az adóbevallás javítását.

Ha hibát találtunk a bevallásban és javítani szeretnénk, azt május 20-ig tehetjük meg.

Május 20.

Május 20. azonban más szempontból is fontos határidő. Eddig a napig lehet nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról, akár február 25-ig, akár május 20-ig kell beadni az adóbevallást. Van kivétel, a fentebb említett eset: ha valaki másra bízza az adóbevallása elkészítését, és hibát talál benne, június 20-ig kell adóznia.

Június 20.

Az utolsó utáni határidő. Ha az adózó javítani szeretné a NAV vagy a munkáltató által elkészített adóbevallást, május 20-ig teheti meg. Mivel május 20 az adóbevallás és -befizetés határideje, ezért a javítást kérő adózók kapnak még egy hónapot, hogy befizessék az adójukat (ha ez szükséges), vagy esetleg visszaigényeljenek belőle.