A társasági adó bevallásáról

0

A társasági adóról szóló 1996-ban hozott törvény több ponton is módosult, így sokan most nincsenek tisztában vele, pontosan hogyan is kell megcsinálniuk a társasági adó bevallásukat.

A bevezetett változtatások többsége előnyös az adózók szempontjából, ugyanakkor a filmkészítéshez, előadó-művészeti szervezetek támogatásához kapcsolódó kedvezmények csökkentek. A társasági adó természetesen nem érint mindenkit, a legtöbb magánszemélynek nem kell ezzel foglalkoznia.

A társasági adó elsősorban a vállalkozásokat érinti. A társasági adó bevallásának határideje május 31. Azok a nonprofit szervezetek, akiknek nem volt bevételük és költségük sem, az adóbevallást kiválthatják nyilatkozattal is február 25-ig. Ha ezt elmulasztották, nincs lehetőség a pótlásra, ebben az esetben sajnos ugyanúgy adóbevallást kell készíteniük és elküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére május 31-ig, mint a többi vállalkozásnak.

Problémát szokott okozni a cégek esetében, hogy gyakran megfeledkeznek arról, hogy május 31-ig nem csak a társaságiadó-bevallást kell megcsinálniuk, hanem a kötelező transzferár-dokumentációt is eddig kell legkésőbb elkészíteni a normál üzleti éves adózóknak, ugyanis a transzferár-dokumentáció elkészítésének határideje mindig a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje, ettől eltérő esetben pedig május 31. legkésőbb.

Nem árt ezt észben tartani, ugyanis ha elmulasztjuk, súlyos bírságra számíthatunk. Bármilyen jól megy is a cég, egy bírság egészen biztosan nem hiányzik senkinek. Az elkészített dokumentáció minőségére sem árt figyelmet fordítani, a NAV ugyanis formai és tartalmi követelményeket is támaszt.

A transzferár-dokumentáció elkészítésén felül azonban még további feladatok is várnak a vállalkozásokra. Ezek elmulasztása is komoly szankciókkal jár, ezért hasznos, ha alaposan utánajárunk a kötelezettségeinknek. Ha szerencsénk van, csak valamilyen kedvezménytől esünk el a saját figyelmetlenségünk miatt, rosszabb esetben azonban igen komoly összegre is megbüntethetnek.

Fontos, hogy legyünk felkészültek és jól gondoljuk meg a céggel kapcsolatos döntéseket, mert azok később nem módosíthatók.

Megosztás