Adó 1 százalék információk munkáltatóknak

0

Az adózók január 31-ig ebben az évben is kérhették, hogy adóbevallásukat a munkáltatójuk készítse el számukra. A munkáltató ezt természetesen nem köteles megtenni, de elvállalhatja.

Amennyiben a munkáltató vállalja az adómegállapítást, június 10-ig kell azt eljuttatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére. Amennyiben a munkáltató készíti el a munkavállaló adóbevallását, az ugyanúgy rendelkezhet a felajánlható 1+1 százalékáról, mintha maga készítené el a dokumentumot, a munkáltatónak ezt el kell fogadnia.

A munkáltatónk révén elkészített adóbevallás esetén az adó 1 százalékáról úgy rendelkezhet a munkavállaló, hogy az internetről letöltött vagy ahhoz hasonló adattartalmú űrlapot kitölti, és lezárt borítékban adja át a munkáltatónak, legkésőbb május 10-ig. Ha a határidőt a munkavállaló elmulasztja, utólag nincs lehetősége az egy százalékáról rendelkezni, a munkáltató többé nem köteles átvenni a rendelkezéseket.

Fontos, hogy a borítékot jól le kell zárni, és rá kell, hogy írja az adószámát. A boríték hátoldalán, a ragasztott felületet keresztezve ott kell, hogy legyen a munkavállaló aláírása, ugyanis így biztosítható leginkább, hogy a borítékot nem nyitják ki illetéktelenek. A borítékot a munkáltató sem nyithatja ki, annak tartalmáról nem tudhat, sértetlen állapotban kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára eljuttatnia. A munkáltatónak az átvett rendelkezésekről jegyzéket kell készítenie, a nyilatkozatot átadó személyek nevével, adóazonosító jelével és az átadást igazoló aláírásával. A lezárt, sértetlen borítékokat, a jegyzékkel együtt, zárt csomagban kell a NAV-hoz eljuttatni, legkésőbb május 20-ig, ami az adóbevallások leadásának határideje.

Ha a munkáltató készíti el az adóbevallásunkat, rendelkezhetünk az egy százalékunkról, azonban erre is vonatkoznak az érvényességet meghatározó előírások, vagyis, hogy a boríték zárt legyen, rajta legyen az adóazonosító jelünk, és a ragasztást keresztező aláírásunk. Ha a boríték nem zárt, hiányzik, vagy rosszul van rajta az aláírás, esetleg nem tartalmazza az adóazonosító jelet, vagy hiányosak, olvashatatlanok a kedvezményre jogosult szervezetek adatai, a nyilatkozat érvénytelen!

Megosztás