Adózási, adóbevallási hírek

0

Az adózáshoz és az adóbevalláshoz kapcsolódó dátumokat külön menüpontban vettük sorra, de talán érdemes lehet a könyvelővel nem rendelkező magánszemélyek miatt ismét végigzongorázni a legfontosabb dátumokat.

A cégek pénzügyeinek felügyelői tisztában vannak a főbb dátumokkal, ezért a céges adónaptárt nem mutatjuk be újra.

Az első fontos időpont február 25.: eddig a napig kell beküldeni az egyéni vállalkozóknak az adóbevallásukat. Az adó 1%-ának felajánlása szempontjából a határidő nem jogvesztő, mivel a rendelkező nyilatkozat beadására május 20-ig van lehetőség. Tehát: adóbevallás határideje egyéni vállalkozóknak és KATA-soknak február 25. Az 1%-ról szóló rendelkező nyilatkozat leadásának határideje: május 20.

A következő fontos időpont – mint az imént kiderült – május 20. Eddig a napig kell benyújtani a magánszemélyeknek az adóbevallásukat. Az adóbevallást elkészíthetik ők maguk, vagy bizonyos feltételek teljesülése esetén a NAV vagy a munkáltató.

A május 20-i határidő alap esetben jogvesztő: ha valaki nem rendelkezik az adója 1%-ról, később már nem teheti meg ezt. Kivételes eset, ha nem az adózó hibája miatt nem lehet véglegesíteni az adóbevallást. Ilyen esetben még május 20. után is leadható a rendelkező nyilatkozat – természetesen a helyes adóbevallással együtt.

Az adózásról és adóbevallásról szóló hírrovatunkban elsősorban a magánszemélyekhez kívánjuk eljuttatni az őket érintő információkat. Egy esetleges büntetés őket sokkal komolyabban sújtja, mint egy nagy céget, illetve az adójuk 1%-ának felajánlásával ők segíthetik a civileket.

Megosztás