Adózási tudnivalók kisadózóknak

0

A kisadózók számára az egyik legjobb és legegyszerűbb adózási forma a KATA, amivel rengeteg pénzt is spórolhatnak. A KATA nagy előnye, hogy segítségével az érintett vállalkozó adóügyeit, önállóan, saját maga is el tudja intézni.

Mindenkinek az az érdeke, hogy a kisadózók számára a lehető legkevesebb bonyodalommal járjon az adózás, valamint az adóbevallások elkészítése. Ez természetesen nagyon jó annak, aki ebbe a kategóriába esik, hiszen jóval könnyebben megcsinálhatja az adóbevallását és intézheti adóügyeit, mint azok, akik szintén vállalkozók, ám nem esnek ebbe a kategóriába.

A KATA egy nagyon jó lehetőség arra, hogy tovább könnyítsék a kisadózók helyzetét, ezáltal ösztönözve az embereket többek között arra, hogy ne féljenek a vállalkozói létformát használni. A KATA-nak köszönhetően ráadásul nem csak az adóbevallás elkészítése egyszerűbb, de még spórolnak is azok, akik igénybe veszik.

A kisadózóknak fennáll a lehetőségük arra, hogy évente mindössze egyetlenegy bevallást kelljen beadniuk, ami ráadásul igen rövid is, mindössze pár soros. Sokakat megrémít a rengeteg papírmunka, számolás és adminisztráció, ami az adóbevallás elkészítésével jár, pláne, ha vállalkozó az ember, a KATA azonban jóval egyszerűbbé teszi ezt. Akik az úgynevezett KATA-t választják, azok az alanyi mentesség lehetőségével is élhettek az áfában, ami azt jelenti, hogy az adminisztráció még kevesebb lesz. Aki ezt igénybe vette, azaz december 31-ig bejelentette az alanyi mentességet, annak február 25-én kellett egyetlen bevallást leadnia.

Amennyiben a kisadózó bevétele meghaladja a 6 millió forintot (2017-ben az 1 millió forintot), az e fölötti részre negyven százalékos adót kell fizetnie. A KATA-s vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forintba kerül, a nem főállású után pedig havi 25 ezer forint. Mindez pedig nagyon is megéri, ugyanis ezzel az adózó kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, a járulékait és szociális hozzájárulási adóját is, emellett a szakképzési hozzájárulást is.

Megosztás