Vállalkozások, egyéni vállalkozók adóbevallása

0

Az adóbevallás elkészítése sok embernek okoz nehézséget minden évben, nem csoda, hogy a legtöbb ember igyekszik a munkáltatójára hárítani a feladatot és munkáltatói adómegállapítást kér, esetleg egyszerűsített adóbevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Nem mindenki teheti ezt azonban meg, az egyéni vállalkozók és a vállalkozások nem tudják másra hárítani a feladatot, ráadásul esetünkben sokkal több jogszabályra kell figyelni, mint magánemberként. Nem lehetetlen azonban a feladat, némi odafigyeléssel megoldható.

Az egyéni vállalkozók és a vállalkozások adózása 2017-ben nem hoz sok változást az elmúlt néhány évhez képest. A legfontosabb tudnivaló, hogy egyéni vállalkozók esetén meg kell különböztetni azokat, akik nem vesznek ki jövedelmet a vállalkozásból, valamint azokat, akik kivesznek. Utóbbiak tartoznak a bonyolultabb csoportba, ugyanis nekik személyi jövedelemadó bevallást is kell készíteniük.

A kivett jövedelem után a szokásos 16 százalékos személyi jövedelemadót meg kell fizetni. Fontos, hogy legalább a minimálbér 112,5 százalékát ki kell vennünk jövedelemként, ha ezt az utat választjuk. A járulékok ugyanúgy alakulnak, mint egy évvel korábban, ennek értelmében a szociális hozzájárulási adó 27 százalék, a járulékalap pedig megegyezik a az előbbivel. Fizetendő ezen kívül 10 százalékos nyugdíjjárulék, ennek esetében az alapként szolgáló összeg nem lehet kevesebb a minimálbérnél, fizetendő még 7 százalékos egészségbiztosítási járulék, melyre hasonló szabályok vonatkoznak, továbbá ugyanez a szabály a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék esetében is.

Könnyebb a helyzet, ha a vállalkozó nem vesz ki jövedelmet a vállalkozásából. Ebben az esetben személyi jövedelemadó fizetésére nem kötelezett, ugyanakkor járulékalapot fizetnie kell a minimálisan előírt járulékalap után. Abban az esetben, ha a vállalkozó nem főállású, esetleg bejelentkezett az eva alá, vagy nappali tagozatos hallgatóként, illetve nyugdíjasként vállalkozik, akkor mások a szabályok, ami szerint el kell járni.

Megosztás