Civil hírfigyelő

0

A civil szervezeteket érintő pályázatok és törvények figyelése egész apparátust igényelne, ezért meg sem kísérelünk úgy fellépni, mintha tulajdonunkban lenne a bölcsek köve, és mindent tudnánk, ami a társadalom egészséges működése szempontjából végtelenül fontos szervezeteket érinti.

Híreink között bemutatjuk a civil szervezetekre, az adózásra és az adóbevallásra, illetve az adó 1 százalékának felajánlására vonatkozó friss információkat. A három témában annyi hír jelenik meg, hogy szétfeszítené az oldal kereteit, ha minden apró részterületen naprakészek kívánnánk lenni.

Ezért a legfontosabb hírekre koncentrálunk, amelyek alapján ki-ki utánanézhet az őt érintő információknak. A civil szervezetek, mint mondtuk, az állam és a társadalom jóléte, egészséges működése szempontjából rendkívüli fontossággal bírnak. Ezek a szervezetek nonprofit módon működnek, vagyis céljuk nem a minél nagyobb haszonszerzés.

A köz javát szolgáló tevékenységükkel a civil szervezetek a társadalmak leszakadó, védelemre szoruló, érdekérvényesítésre képtelen csoportjait, rétegeit támogatják. Tulajdonképpen már ebből is következik, hogy céljuk nem lehet a haszonszerzés, hiszen milyen bevételre lehetne szert tenni a hajléktalanok étkeztetéséből vagy rákos gyermekek gyógyításából?

A civil szervezeteknek ezért van szükségük minél több adófelajánlásra. Az őket szabályzó törvények nem feltétlenül könnyítik meg a működésüket, ráadásul időnként hadjárat indul ellenük – ez demokratikus országokban is előfordul, ahol a civil szervezeteket valamiért ellenségnek tekinti a kormány. Ennek oka lehet, ha pusztán létezésükkel is az állam működésének problémáira mutatnak rá.

Azonban ha az állam valamely területen nem működik jól, akkor annál inkább szükség van a civilekre. Ha az állam vagy a kormányzati szervek a társadalom bizonyos rétegei vagy szakértői csoportjai szerint nem jól végzi a dolgát, nem tesz meg mindent a saját polgárai boldogulására, akkor szükség van a civilekre. Mivel civil szervezetek a világ minden (demokratikus) országában működnek, támogatásuk mindannyiunk feladata.

A civileket angolul összefoglalóan NGO-nak, vagyis nem kormányzati szervezeteknek hívják, amely a fent leírt hosszú meghatározás tömör változata: szervezett keretek között működnek az államtól teljesen függetlenül.

Egy civil szervezet kritériuma, hogy nem függhet a kormányzattól, nonprofit, önkéntes, jótékony és önszabályozó. Az első civil szervezet a Vöröskereszt volt, amely azonban ma már nem önkéntes civil szervezet.

A leghíresebb civil szervezetek a WWF, a Greenpeace, az Amnesty és a Transparency International. Ebből a néhány tételből is látszik, hogy a civilek az élet minden területén kifejthetik munkásságukat a környezetvédelemtől a nők jogainak biztosításán át a nemzeti kisebbségek támogatásáig.

Megosztás