Így válasszunk civil szervezetet

0

A minden évben igen élénk reklámáradatnak köszönhetően, azzal minden adózó tisztában van, hogy az adóbevallás elkészítésekor adója 1 százalékát felajánlhatja egy számára szimpatikus civil szervezetnek, újabb egy százalékot pedig valamelyik egyháznak, amelyhez tartozik, vagy amelyiket támogatni szeretné.

Ez minden évben így van, egy százalékunkról szabadon rendelkezhetünk. Természetesen senkinek sem kötelező felajánlani az egy százalékát, azonban érdemes, ugyanis mi magunk semmiképpen nem tarthatjuk meg a pénzt. Ha nem ajánljuk fel civil szervezeteknek vagy egyháznak, az államkasszába vándorol adónk egy százaléka. Ha úgy döntünk, hogy nyilatkozunk arról, hogy ki kapja ezt a pénzt, egy számunkra fontos ügyet támogathatunk vele anélkül, hogy a saját zsebünkből vennénk ki a pénzt.

Nem árt, ha tudjuk, hogy bár ez az egy százalék nem tűnik soknak, számos civil szervezet működése lehetetlen lenne ezek nélkül a felajánlások nélkül. Sokan kizárólag ebből tudják fenntartani magukat, számukra ez hatalmas segítség – ha nem lennének az egy százalékos felajánlások, sok szervezet egyszerűen eltűnne. Éppen ezért, ha úgy érzi, szívesen támogatna egy szervezetet, ne habozzon ezt megtenni adója egy százalékának segítségével!

Hogyan válasszunk civil szervezetet?

Napjainkban rengeteg civil szervezet létezik, számos profillal, így nem csoda, hogy nehéz eldönteni, melyiket támogassuk ezek közel. Az sem biztos, hogy segít, ha megnézzük a támogatásra jogosult szervezetek listáját, ugyanis ez a lista hatalmas, már az is embert próbáló feladat, hogy egyáltalán a végére érjünk. Jó megoldás lehet azonban, ha körülnézünk a környezetünkben, előbb-utóbb ugyanis biztosan találunk egy kisebb szervezetet, ami nemes célokért küzd.

A kis szervezeteknek ráadásul többnyire sokkal inkább szükségük van a pénzre, mint a nagyobbaknak. Az is okos módszer, ha egy adott profilú szervezetet keresünk: ha például az állatokat tartjuk szívügyünknek, körülnézhetünk a jogosult állatvédő szervezetek között, így biztos, hogy a pénzünk jó helyre megy majd.

Megosztás