Fontos határidők

Az 1+1%-hoz kapcsoló adónaptár január 1-jétől egészen szeptember 30-ig tartalmaz időpontokat, de az igazán sűrű időszak a tavasz, mivel május 20-a az utolsó nap, amikor még rendelkezhetünk az adónk egy-egy százalékáról.

A kedvezményezettek naptárában sem kevés az esemény, azonban nekik januártól őszig kell figyelniük az egyes határidőket, nehogy lemaradjanak valamiről. A határidők minden esetben jogvesztő hatályúak. Ez azt jelenti, hogy ha például egy szervezet nem kérvényezi időben, hogy közhasznú szervezetként tartsák nyilván, akkor a következő évben nem juthat 1%-hoz a felajánlásokból. Ugyanígy igaz az is, hogy ha egy szervezet ezen felül nem jelentkezik az 1%-ért, akkor nem kaphat az SZJA-ból. Akkor sem, ha az adózók utalnának neki, és amúgy törvényesen működik a szervezet, tehát minden követelménynek megfelel. Aligha kell hangsúlyozni, hogy egy ilyen bürokratikus országban, mint hazánk, minden határidő betartása életbevágóan fontos.

Az alábbiakban áttekintjük, mit és meddig kell meglépnünk adózóként vagy kedvezményezettként, illetve milyen határidők vonatkoznak a NAV-ra.

Január 1.

A civilek figyeljék a dátumot, ugyanis a NAV az év első napján teszi közzé azoknak a szervezeteknek a listáját, amelyek fogadhatják az 1%-os felajánlásokat. Ha valaki lemarad, ilyenkor már nincs mit tenni az adott évre. Ez a határidő nem jogvesztő, sőt valójában nincs jelentősége, mivel csupán tájékoztató jellegű.

Január 29.

A NAV kipostázza az adóbevalláshoz szükséges csomagokat. Ezzel együtt sokkal célszerűbb az e-adóbevallást választani: biztosan nem keveredik el, nem kell aláírni, könnyebben visszakereshető. Egyszóval: egyszerűbb vele az élet. Az e-bevallás azonban túl szép ahhoz, hogy ennyire egyszerű legyen: sajnos a bevalláshoz használható ABEV-program telepítése embert próbáló feladat…

Február 1.

Ekkor bevallási nyilatkozatot adhatnak be az arra jogosult adózók, illetve munkáltatói adómegállapítást is kérhetnek. Az igénylés feltételei szétfeszítik a jelen naptár kereteit, ezért meg sem próbáljuk felsorolni őket. A legfontosabb feltételek, csak két tagmondatban: az adózó egy helyről kap jövedelmet ÉS semmilyen kedvezményt sem érvényesít. A rendszer ennél persze ezerszer bonyolultabb, rengeteg pont van, amely szabályozza, hogy valaki rábízhatja-e az adója megállapítását a NAV-ra vagy a munkáltatójára. További határidőkért lásd a lenti időpontokat!

Február 15.

Az egyszerűsített adóbevallás nyilatkozatát február 15-ig kell megküldeni az adóhatósághoz. A bevallást a NAV készíti el a rendelkezésre álló adatok alapján. Ez a bevallási mód (ha az adózó megfelel a feltételeinek) jelentősen csökkenti a papírmunkát. Akár már február 15-én is rendelkezhet az adózó az 1%-ról, de ha ezt nem tette meg, akkor május 20-ig bármikor beadhatja az EGYSZA lapot.

Február 25.

Az egyéni vállalkozók eddig a napig vallhatják be és fizethetik meg az adójukat. Fontos tudnivaló, hogy ha valaki elfelejt rendelkezni az adója egy százalékáról, akkor azt május 20-ig megteheti – akkor is, ha egyébként egyéni vállalkozóként az adóbevallása határideje három hónappal korábban, február 25-én jár le.

Március 1.

Nem kapcsolódik az 1+1%-hoz, de jó tudni, hogy a NAV már március 1-jével elkezdi visszatéríteni az adótúlfizetést. Elméletileg a hatóságnak a hibátlan bevallás beérkezése után 30 nap áll rendelkezésre, hogy visszatérítse a hibásan befizetett adót, de a szerencsések már március 1-jén hozzájuthatnak a pénzükhöz.

Március 21.

Ha valaki munkavállalóként azt a lehetőséget választotta, hogy a munkáltatója töltse ki helyette az adóbevallást (és erre van jogosult!), akkor március 21-ig kell leadni a munkáltatónál mindazon papírokat, amelyekre az adóbevalláshoz szükség van. Természetesen ilyesmire csak akkor van szükség, ha a megfelelő nyomtatványon a munkavállaló kérte a munkáltatói adómegállapítást.

Április 30.

Nagyon fontos határnap azok számára, akiknek a NAV készíti el az adóbevallást. Április 30-ig ugyanis az adóhatóság visszaküldi a bevallást az általuk kikalkulált adatokkal. A NAV-os bevallást érdemes áttanulmányozni és aztán vagy elfogadni, vagy kérni a módosítását.

Május 10.

Ha valaki azt kérte még januárban, hogy a munkáltatója készítse el helyette az adóbevallást, akkor május 10-ig kell leadnia az egy plusz egy százalékról szóló nyilatkozatát. Fontos, hogy az EGYSZA dokumentumot lezárva, adóazonosító jellel ellátott borítékban kell bevinni a munkahelyre.

Május 20.

Azok az adózók, akik önadózóként maguk készítették el az adóbevallásukat, minden évben május 20. éjfélig adhatják le a dokumentumot. Ez történhet postai úton vagy elektronikusan. Ha postai úton adják fel, akkor a feladás napja számít, nem a beérkezésé. Elektronikus úton szintén az a pillanat számít, amikor az ügyfél beküldi a dokumentumot a számítógépéről. Május 20. csak az önadózók számára fontos határnap, ugyanis aki munkáltatói vagy hatósági adómegállapítást kért, annak május végén már nincs dolga. Ugyanezen a napon kell leadni az április 30-ig visszakapott NAV-os bevallásokat, és a csökkentett adattartalmú személyi jövedelemadó-bevallást is május 20-ig kell beküldeni.

Szintén május 20-ig adhatják le a rendelkező nyilatkozatot azok, akik szeretnék felajánlani adójuk 1 (és plusz 1) százalékát valamely szervezetnek (vagy a plusz 1%-ot valamely egyháznak).

Május 20-ig kell befizetni az SZJA-t, és a munkáltatóknak is eddig a napig kell beküldeni az általuk elkészített adóbevallásokat.

Értelemszerűen május 20. az egy százalékról szóló reklámok határideje is: ezután már nincs lehetőség rendelkezni az adó 1%-áról.

Május 31.

Amilyen fontos időpont május 20. az adózók szempontjából, olyan lényeges határidő május 31. a kedvezményezetteknek. Eddig a napig kell ugyanis megújítaniuk a közhasznú jogállásukat, illetve beküldeni az előző évi felajánlások elköltéséről szóló beszámolót. És hogy még egy határidő jusson a tavasz utolsó napjára: a közhasznúsági beszámolót is eddig a napig kell letétbe helyezni és benyújtani az Országos Bírósági Hivatalhoz.

Június 20.

Nyáron egyetlen határidő van: ha valaki kérte az egyszerűsített adóbevallást, és a NAV-os bevallását javította, akkor nem május 20-ig, hanem június 20-ig fizetheti be az adóját.

Szeptember 15.

A NAV ősszel értesíti az egyházakat a nekik felajánlott 1%-ok összegéről.

Szeptember 30.

Regisztrálási határidő: ha egy szervezet szeretne részesülni az 1%-okból, szeptember 30-ig be kell jelentenie magát. Ezt minden évben az aktuális EGYREG nyomtatványon tehetik meg.
Szintén ugyaneddig a napi utalja át a NAV a civileknek felajánlott 1%-okat.